woensdag 11 oktober 2017

10: Dammen+fragment

(Diagram en animatie zie onderaan dit bericht)Wit wint
Een nieuw rubriekje op onze site: DAMMEN!  Leuke fragmenten, partijen en damproblemen passeren de revue. Zien of we wat materiaal binnenkrijgen van de Jouster dammers waar ik (Albert) nu ook bij dam. Vroeger was ik een fanantiek dammer en het ging altijd prima. Ben vele malen damkampioen geweest bij oa. Heerenveen, Joure en Ouwsterhaule. Ik kon op een gegeven moment de Friese finale spelen maar zag er toen van af door de ploegendiensten die gedraaid werden en niet te combineren waren met enkele malen dammen in de week (Vaak zeer laat op bed, niet kunnen slapen en 's morgens vaak half 5 beginnen). Daarna vele jaren bij Ouwsterhaule gedamd want die speelden vrijdagavond, ideaal dus omdat zaterdags praktisch altijd een vrije dag was.

Na 15 Jaar geen steen te hebben aangeraakt nu dus Joure, tijd zat want het werkzame leven is voorbij. Moet wel wennen want het automatisme is er wat uit, de opbouw gaat wat moeizamer en de concentratie is moeilijk vol te houden de hele partij, mogelijk door invloeden van een Tia enkele jaren terug en een autoongeluk nog langer geleden Na die tijd toch wat problemen met concentreren gekregen. 

De eerste partijen werd ik meteen in het 'Jouster diepe' gegooid! In de eerste 3 partijen zaten de kampioen van vorig jaar Wiebren Couperus en de veelvuldig damkampioen van Joure Quido van Hazendonk. Tussendoor de partij tegen Atte Book, ook al een oude bekende van DC Oranjewoud 40 jaar terug. Een taai begin!

De eerste partij tegen Wiebren ging gelijk op en werd remise, mede doordat Wiebren een slagje over de kop zag! Mazzel dus. De 2e partij ging wat beter al kan de opbouw en tijdsindeling nog veel beter! Winst tegen Atte Book door een mooi eindspelletje. Toen de kampioen Quido! Ik deed hat al dun in de broek vooraf maar dat bleek ongegrond. De partij ging mooi gelijk op en zowaar..opbouw en tijdsindeling was beter! Lang concentreren nog niet. Resultaat: Ik kreeg een mooie schijfwinst in het middenspel en stond gewonnen Maar de concentratie vasthouden tot het einde was dus het probleem weer....de partij werd uit handen gegeven...remise dus! Maar een mooi begin: 1 Winst en 2 remises waaronder tegen de 2 beste dammers van Joure. Misschien kan ik dit jaar meedoen om de bovenste plaats!!  We zullen zien!

Quido speelde met wit en speelde fout 39-34. Dit leverde schijfwinst op door een damslag die meteen kon worden terug gepakt maar ten koste van 1 schijf. 

Met een schijf meer liet ik de partij dus nog remise lopen....ach...er zijn ergere dingen in de wereld en....we komen elkaar nog een keer tegen dit seizoen!

De schijfwinst wordt getoond in de animatie onderaan deze pagina. En...misschien een volgende keer meer partijfragmenten van meerdere dammers van DC Joure!
De animatie van het diagram (Herhaalt zichzelf)


Zwart wint een schijf!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten