zondag 31 januari 2016

30/01: Munein 'Snerttocht'

Klik hier voor de foto's       (Verslag: Naar onder scrollen)


Annie Douma met wandelmaatje in de midden
Munein 30.01.2016:  Zaterdag 30 Januari waren we te gast bij Tjaf Spanjer en zijn mederwerkers voor de jaarlijkse 'Snertkuier'. We proberen in het vervolg zoveel mogelijk iemand van de organisatie OF een medewandelaar als gastschrijver (ster) te strikken om ook eens de wandeltocht van een andere invalshoek te belichten. Dit keer vonden organisator Tjalf Spanjer bereid om zowel een voor- als nawoord in elkaar te zetten. Het voorwoord staat bij het eerste stukje van Munein, de rest vind je hieronder. Maar eerst even een paar woorden van ons: 

Titia en Alie weer eens samen aan de wandel (midden)
In oktober zouden we ook naar Munein voor de kleurenkuier, ook georganiseerd door Tjalf cs, maar door familieomstandigheden ging dat op het laatste moment niet door. Nu wilden we er eigenlijk beslist wel heen maar het weer was aanvankelijk niet best, de regen kwam 's nachts nog bij bakken uit de hemel. Buienradar geraadpleegd en de vooruitzichten leken toch wat beter te worden. dus vol goede moed naar Munein en we hebben er geen spijt van gehad. Naast een paar lichte regenbuien waren er gelukkig genoeg opklaringen. En de tocht bleef ook boeien onderweg, veel afwisseling, zowel verharde als onverharde paden die door de vele regen soms erg blubberig waren maar dat vinden wij niet erg. Peter Commijs was verantwoordelijk voor de boeiende route en had hem ook gepijld. Hij had er een stuk 11-Stedenroute ingebouwd, de tegeltjesbrug, maar we laten Tjalf Spanjer aan het woord, we zetten hieronder zijn voorstukje er ook nog even bij. Wij bedanken de organisatie voor een prachtige wandeling! We zijn blij dat we de weerselementen hebben getrotseerd! 

------------------------------------------------------------------------------------------



Munein Snerttocht 2016

Tjalf Spanjer: "De route van deze keer is gemaakt door Peter Commijs, de inmiddels derde man in het gezelschap. Hij heeft gekozen voor een tocht in Elfstedensfeer met een stuk langs de Dokkumer Ee en De Weeme in Lekkum als eerste rust. Op de terugweg zit de Tegeltjesbrug in de route, wat ook altijd wel mooie plaatjes kan opleveren. Verder wordt het bosgebied in de Trynwâlden natuurlijk niet vergeten. Als laatste rust voor alle afstanden hebben we café It Wapen fan Fryslân in de route gehouden. Aangezien De Mounestien een “café zonder bier” is, hebben degenen die toch nog trek hebben in een schuimend glas hier de gelegenheid om er eentje te nemen op de goede afloop. De afstand voor de 25 km is dan nog maar 2,5 km, dus zelfs in kruipende toestand moet dat nog wel haast te doen zijn. Voor Snowy staan de brokjes al ingepakt klaar, dus dat kan niet missen. De vorige keer had een grote Duitse herder alles al opgevreten!



Vlak na de pauze in Lekkum dit stilleven
De Snertkuier is in 2009 ontstaan door een vraag in het dorpshuisbestuur wat meer en nieuwe activiteiten in De Mounestien te halen. In die tijd was ik voorzitter en ik opperde – als wandelverslaafde – om het eens te proberen met een wandeltocht. De plannen werden uitgewerkt en eind januari van dat jaar werd de eerste Snertkuier georganiseerd, toen nog onder de fantasieloze naam: Snertwandeltocht. De eerste editie trok plm 65 wandelaars en het bestuur vond dat het smaakte naar meer. Zodoende kwam er een serie vervolgen die tenslotte ook bezocht werden door wandelaars die wel iets meer wilden dan de 5, 10 en 15 km die we eerst organiseerden. Dit had tot gevolg dat met het 1e lustrum een 25 km afstand werd gelanceerd. Het aantal wandelaars werd meer dan het dubbele. Geen wonder dat de 25 km er geheid in bleef. Het werd zelfs zo’n succes dat de Snertkuier enige tijd later een broertje/zusje kreeg in de Kleurenkuier. Allebei de tochten werden keurig tussen de FLAL-tochten gepland zodat er geen concurrentie plaats vond. In die tijd werd het dorpshuis ook lid van de KNBLO-NL en toen die publiciteit eenmaal op gang was gekomen steeg de deelnemersbarometer steeds meer en kregen de kuiers een vaste plek in het wandelprogramma. Het record was de Kleurenkuier in 2015 met 320 deelnemers.


De afgelopen Snertkuier had deze keer een andere architect in de persoon van Peter Commijs. Hij brengt fris bloed in de organisatie en weer nieuwe ideeën. Aangezien de werkers van het eerste uur: Jan v.d.Brug en ondergetekende toch wel een jaartje ouder worden en we de kwaliteit van onze kuiers graag op een hoog niveau willen houden en voor de toekomst veilig wilden stellen leek ons dit een goede gedachte. Gezien en gehoord de reacties na afloop van de 8e editie geloof ik dat we hiermee een uitstekende keuze hebben gedaan. Behalve wij – als de drie veroorzakers van het Mûneinster wandelvirus – staat er elke keer ook weer een enthousiaste groep vrijwilligers klaar om de catering en de regeling van het verkeer mogelijk te maken. Iedereen werkt elke keer weer van harte mee aan dit halfjaarlijkse evenement dat inmiddels al niet meer is weg te denken uit de dorpsgemeenschap. We hopen dan ook nog jarenlang het wandellegioen te laten genieten van de bijzonder gevarieerde omgeving van Mûnein met zijn bossen, uitgestrekte vergezichten richting de Dokkumer Ee en het moerassen en plassengebied van de Bouwepet en het Bûtefjild.
Het is dan ook een uitdaging voor ons om met onze komende Kleurenkuier op 15 oktober weer een heel ander facet van de omgeving te laten zien"


.........aldus Tjalf Spanjer, BEDANKT voor je verhaal Tjalf, complimenten voor de tocht en graag tot de volgende wandeltocht!!

En ja hoor...Snowy staat er al bij (Moet wel 2016 zijn!) Ze loopt MET ons de 11-Stedentocht!!!
Het past net!


woensdag 27 januari 2016

27/01: Munein wandeltocht 30/01

Munein 30.01.2016:  Vanuit dorpshuis de Mounestein wordt za. 30 Januari de zgn. Snerttocht georganiseerd. 4 Afstanden, de 15km. en 25km. starten om 9 uur; de 5 en de 10 km. om 10 uur. Op onze site is deze week gastschrijver (te vergelijken met 'tafeldame' bij 'De Wereld Draait Door) de heer Tjalf Spanjer. Hij heeft inmiddels wat losgelaten over de tocht en zal na de tocht ook enkele woorden typen ten behoeve van het 'Trochrin-publiek! 

Voor de fotolink van Januari 2015   KLIK HIER


Tjalf Spanjer:
"De route van deze keer is gemaakt door Peter Commijs, de inmiddels derde man in het gezelschap. Hij heeft gekozen voor een tocht in Elfstedensfeer met een stuk langs de Dokkumer Ee en De Weeme in Lekkum als eerste rust.  Op de terugweg zit de Tegeltjesbrug in de route, wat ook altijd wel mooie plaatjes kan opleveren. Verder wordt het bosgebied in de Trynwâlden natuurlijk niet vergeten. Als laatste rust voor alle afstanden hebben we café It Wapen fan Fryslân in de route gehouden. Aangezien De Mounestien een “café zonder bier” is, hebben degenen die toch nog trek hebben in een schuimend glas hier de gelegenheid om er eentje te nemen op de goede afloop. De afstand voor de 25 km is dan nog maar 2,5 km, dus zelfs in kruipende toestand moet dat nog wel haast te doen zijn. Voor Snowy staan de brokjes al ingepakt klaar, dus dat kan niet missen. De vorige keer had een grote Duitse herder alles al opgevreten!"

Dorpshuis De Mounestien
Flaaksikkers 5
9063 JW  MUNEINT 058-2563479
E t.j.spanjer@planet.nl

Zondagmorgen doen wij op deze site uitgebreid verslag van de tocht, aangevuld met de woorden van Tjalf. Er zullen ongetwijfeld ook enkele foto's worden gemaakt, de link ervan zetten we weer bovenaan het verslag. Voor de meelopers: Heel veel plezier!



maandag 25 januari 2016

23+24.01: Egmond marathon

Foto's 1e dag KLIK HIER 

(Zuidroute)

Foto's 2e dag HIER 
(Noordroute)


Egmond aan Zee: Het 4e weekend in Januari is reserveren we traditioneel voor de Egmond wandelmarathon over 2 dagen. Heerlijk midden in de winter er even tussenuit en relexed 2 dagen achter elkaar 21 km. wandelen over strand, door de duinen en door mooie badplaatsen heen. Elk jaar dezelfde route maar Egmond is NOOIT hetzelfde! 

We hebben wel op de IJsschotsen gelopen met dik vorst, de wereld is soms wit en geeft dan prachtige plaatjes, soms is het herfst en kan de paraplu op en de regencape om, en.....zoals nu hadden we een fantastische lentedag op zaterdag waarbij al snel de warme kleding uit kon. We liepen in T-shirt en een dun jasje en hadden het nog warm! Vele wandelaars zag je onderweg gewoon op een bankje pauseren of tegen een duin aan op de grond. Het mooie weer gaf prachtige plaatjes!
De zon scheen mooi op de golven en kleurde de duinen als in een schilderij! Prachtige schuimkoppen op de zee, ribbelig zand, paragliders die met de stroom mee vlogen, zo nu en dan een ploegje mountainbikers die met hun sport bezig waren, mooie weerspiegelingen in de zee van de meeuwen en andere vogels......we hebben genoten! Meintsje, Snowy en ik (A) waren vrijdag al in Egmond bij Pension 'De Engel' waar we traditioneel verblijven tijdens de marathon. Gezellige 'Engelensfeer' daar en een fantastisch ontbijt! Er ligt zelfs een zakje bij en we mogen meenemen wat we willen aan eten onderweg! Verder natuurlijk een hele lieve gastheer en gastvrouw! Ria Beute liep gezellig met ons mee dit weekend en heeft ook nog met ons gegeten zaterdagavond bij de 'Parel van Egmond'. Ria zou een stukje maken, helaas werd zoonlief ziek en had ze niet al te veel tijd om een lang verhaal te maken. Het stukje van Ria zetten we hier even onder. Voor de foto's: KLIK op de link voor de zaterdag foto's, de foto's van zondag komen iets later.


Gastschrijfster Ria Beute, hier met ons hondje Snowy



























RIA BEUTE:  Zaterdag de eerste dag van de Wandelmarathon in Egmond aan Zee. Na een paar koude dagen begon deze dag met een zonnetje, wat was het heerlijk lopen langs het strand. Ik liep de eerste dag de Zuidroute. Na ongeveer 10 kilometer verlieten wij het strand om door de duinen de route verder af te leggen. Daar werd af en toe een pauze ingelast door meerdere wandelaars om even te genieten van het zonnetje. Het was een SUPER-dag!!

Zondag de Noordroute, het weer was een beetje anders, wat motregen, mistig en kouder! De start was eerst weer over het strand, toch fijn om daar te beginnen! Ook weer na ongeveer 10 kilometer gingen we hier de duinen in om hier de route te vervolgen. Deze route vind ik zwaarder, zeker zo mooi. Onderweg kwamen we een boerenkapel tegen en zo kom je met een positief gevoel weer terug bij de finish. De verzorging van deze 2 dagen was TOP, bij iedere post stonden er toiletten en was er wat te eten en te drinken. Het is een aanrader om deze tocht een keer te lopen....wie weet....TOT VOLGEND JAAR!!
Gezellige boel bij de boerenkapel (2e dag....)!!



2e Dag








dinsdag 19 januari 2016

23/24 Jan as.: Egmond Marathon

Egmond: 




















De Egmond wandel marathon wordt weer gelopen, natuurlijk zijn we daarbij. Een prachtige wandeltocht langs de zee, door de duinen en dwars door de mooie badplaatsen aldaar. 


We zijn de tel een beetje kwijtgeraakt maar we hebben toch al om en nabij de 10x meegedaan en daarvoor ook vele malen de hardloopwedstrijd die jaarlijks 1 of 2 weken voor de wandelmarathon wordt georganiseerd. Bekend terrein dus maar we proberen dit jaar hele andere plaatsjes te schieten dan vorige jaren. 


Maandagavond 25/01 zetten we de foto's van beide dagen online met verslag van schrijfster Ria Beute, Alvast een voorproefje:








zaterdag 16 januari 2016

16/01: Beetsterzwaag Trochsetters

Foto's HIER


Of klik op de diashow rechts


Op 16 januari hield wandel vereniging 'De Trochsetters' haar jaarlijkse wandeling vanuit Beetsterzwaag. elk jaar gaat de vereniging met bussen en een grote groep wandelliefhebbers naar diverse mooie tochten in het land maar vandaag dus de eigen tocht. De route was vernieuwd en de reacties waren veelal lovend. Er kon ingeschreven worden voor de 5, 10, 15 of 25 km. Er werd gestart vanuit het 'Trefpunt' . De tocht trok zo'n 550 deelnemers en 'De Trochsetters' hadden een gevarieerde route uitgezet met bos, dorpjes, smalle natuurpaadjes en enkele smalle weggetjes. Bepijling en verzorging viel niets op aan te merken, maar 1 keer een beetje verkeerd gelopen maar dat was eigen schuld. Alle weersomstandigheden hebben we wel gehad tijdens deze 33e winterwandeltocht: regen, hagel en een dikke sneeuwbui! Maar in de middag had PP ons een zonnetje beloofd en zowaar...het was 's middags heerlijk wandelweer! Je hoorde onderweg al vele wandelaars die alweer een specifiek doel hadden zoals 'De Slachte' of Nijmegen, maar ook Diever, Limburg en 'De Fjoertoer' scoorden goed. 

Suzanna Fiks Stelwagen is onze eerste gastschrijfster die haar ervaringen gaat delen met Trochrinnen! Meer gastschrijvers (sters) zijn welkom, we plaatsen ze dan bij ons stukje op de blog. Fotolinken kunnen ook gestuurd worden, maar die zetten we rechtsonderin de blog, updates zijn daar meteen te zien (gaat automatisch). Wel de algehele link aangeven naar de fotoalbums! Linken naar websites zetten we in de diverse links in het menu. Wat ons betreft was de nieuwe route geslaagd van deze tocht, we hebben heerlijk gewandeld!! Hieronder volgen de woorden van Suzanna Fiks Stelwagan die de 15km. trotseerde. Volgende week wandelen we in Egmond a/d zee de wandelmarathon.


------------------------------------------------------------------------------------------------


De wintertocht door Suzanna Fiks Stelwagen..........


Vandaag was het dan zover, de 33ste winterwandeltocht van de Trochsetters. Het stond al even in mijn agenda en het was spannend in wat voor weertype ik deze zou gaan wandelen. Dat ik 'em ging wandelen stond vast want 4 juni wil ik de Slachtemarathon gaan wandelen. Per jaar wandel ik gemiddeld zo'n 4 tochten van 15km dus veel kilometers heb ik niet in mijn benen. Waar begin je dan hè? Ik heb even getwijfeld bij de start, er kwamen dikke sneeuwvlokken uit de lucht dus ben ik gestart met 10 km. 


Al het begin is welkom. Snel was ik mezelf dankbaar dat ik voor 10 km gekozen heb, want het wandelen door de blubber was toch wel wat zwaarder. Op het moment dat ik de blubber doorstaan had kwam ik op een schelpenpad terecht, had ik wind tegen én de hagel pal in mijn gezicht. Moest grinniken om dit feit want had verwacht dat het niet erger kon. Het was even koud, maar bij het idee dat ik al ver over de helft was en steeds dichterbij de warme kachel van thuis was, liep ik een tandje harder. Klagen mag ik niet; het "treftpunt" (start en finish van de route) staat aan de rand van een mooi stukje natuur, de route was fantastisch aangegeven en de vrijwilligers enthousiast. Zelfs het zonnetje kwam zo nu en dan door. De volgende wandeling gaat "het goede doel" zijn van WIK, het hangt wederom van het weer af maar bij goede weersomstandigheden ga ik 15 km wandelen, misschien wel 20. Zo ben ik iedere keer wat dichterbij de 42 van de Slachte. Want dat ik die ga wandelen dat staat vast!                                               



vrijdag 15 januari 2016

15/01: Groetjes uit Ouwsterhaule

Even hondje uitgelaten met de camera....ff scrollen om ze allemaal te zien of klik op de eerste foto en je kunt alle foto's op volledig scherm weer laten geven.



















donderdag 14 januari 2016

14/01: Ode aan David Bowie

Space oditty.....we hebben hem wat afgejammerd vroeger! Prachtige plaat van de helaas te vroeg overleden zanger David Bowie. Het begin van een succesvolle carriëre als zanger waarin hij vaak een andere 'look' had. Hier enkele cd's van Bowie



Space Oditty



Lets dance



China Girl



Tonight (Met Tina Turner)



Rebel Rebel



Gin Genie



Dancing in de street (Met Mick Jagger)



Hero's






woensdag 13 januari 2016

13/01: Nieuws over onze site























Onze nieuw blog is alweer 2 maanden actief. De oude site troch-rinnen  is inmiddels verwijderd.Gezellig dat er al behoorlijk wordt gekeken naar de nieuwe blog . We zetten weer wandelreportages met onze fotoseries op de nieuwe blog maar ook af en toe een ‘petear mei’. Rechts onder in de blog hebben we linken naar leuke blogs die wij volgen. Wordt meteen ververst bij plaatsing van nieuwe items van de collega wandelaars. Nieuwe items van die blogs worden ook meteen aangegeven!



Wie daar ook een link wil hebben graag ff een mailtje, geen websites want die staan bij de ‘links’.Via ‘startpagina’ vind je altijd de 5 laatste reportages op rij.....ff scrollen. Maar je kunt items ook zoeken in rechterkolom van de blog of in menu bovenin. We sturen bij nieuwe items GEEN e-mails meer, sommigen vragen om een mail elke keer , anderen liever niet. Je kunt ons volgen door op de blog in de rechterkolom je e-mail in te typen of vriendjes te worden op Faceboek waar we alle nieuwe items ook aangeven of gewoon de site ff opzoeken natuurlijk, link hem dan via startpagina want dan krijg je de 5 recentste items meteen in beeld!  Een berichtje op onze nieuwe blog wordt natuurlijk erg op prijs gesteld!!


Graag tot ziens (16 Januari bij de Trochsetters??) Oant sjen!!

maandag 11 januari 2016

11/01: Nijmegen+Slachte

Gefinished in 2015

Vandaag de knoop maar doorgehakt: we lopen geen Nijmeegse 4-Daagse! Kost best wel een beetje moeite om deze unieke wandeltocht links te laten liggen maar het massale van deze tocht trekt ons niet meer zo aan. Dit keer de 100e editie waar liefst 50000 wandelaars voor mogen inschrijven. Als vervanger van Nijmegen gaan we dit jaar naar de Heuvelland 4-daagse in Zuid Limburg we eigenlijk mooier vinden dan Nijmegen. Maar het hele gebeuren om de wandeling heen in Nijmegen is natuurlijk uniek en ongeëvenaard. De Limburgse 4-daagse met haar prachtige natuurschoon wordt begin augustus georganiseerd. 



Zaterdag 9 Januari kon worden ingeschreven voor de Slachtemarathon. Ook daar hebben we niet voor ingeschreven maar we zijn wel van plan om daar heen te gaan om hier en daar foto's te gaan nemen en daarvoor oa. een stukje tegen de stroom in te lopen. 


De 11-Stedentocht doen we beiden mee dit jaar al doet Meintsje de nieuwe variant: De halve 11-Stedentocht vanaf Workum op dag 3! Daar zit tevens de 'Friese dag' bij op de slotdag, dat was het eigenlijk elk jaar al maar nu gaat ook de organisatie Friese items inbrengen...we laten ons verrassen! Het bestuur wil dit jaar graag de 1000 deelnemers halen.

zaterdag 9 januari 2016

09/01: Harkema/Rottevalle WIK

FOTO'S KLIK HIER
(Of als de link niet werkt zie foto's in menu)


Op zaterdag 9 Januari 2016 gingen we wandelen vanuit Harkema-Opeinde waar de WIK een mooie tocht had uitgezet. Twee startlocaties: Harkema (clubhuis vv Harkema-Opeinde) , waar de start was van de 20 en 25km, en Rottevalle (Paviljoen 'De Leijen) vanwaar de 10 en 15km hun rondje gingen lopen. 




Vandaag hield ook de FLAL heel taktisch haar wandeling vanuit Roden en dit vonden heel veel wandelaars jammer want er moest gekozen worden tussen WIK en FLAL. Voor ons was dit niet moeilijk, Snowy is alleen welkom bij de WIK dus.......WIKKEN! De 10 en 15 km. wandelden via het nieuwe 'Laarzenpad' en de Mûntsgroppe naar Harkema met rusten in resp. manege 'Lits River Ranch' en het clubhuis van Harkema, daarna ging de wandeling via resp. Wytfean en Skieppedrifte terug naar de finish. 'Onze afstand' de 25km. ging  via Kootstertille richting Heechsân naar de eerste rust in Jistrum, daarna via Skûlenboarch richting Heechsân om vervolgens weer aan te sluiten bij de 20km. Na de rust bij 'De Leyen ging de route over in het eerste deel van de kortere afstanden. Een mooi puzzelstukje van WIK!


Na een 'code rood' weekje wb. het weer was het zaterdag gelukkig weer een mooie wandeldag! De hele week waren we nauwelijks uit huis geweest dus deze wandeling kwam als een 'warme douche'! Na de traditionele nieuwejaarswensen (...als ze toch eens allemaal uit zouden mogen komen!!) startten we dus vanuit Harkema voor de 25km. om half 9; de 20km vertrok een half uurtje later. 


Het weer hield zich goed, de zon was wel weinig te zien. De wanten konden wel aan want het was best nog wel fris. Maar prima wandelweer, mooie route vooral het stuk na de 2e pauze was erg mooi. Er waren veel wandelaars op de kortere afstanden, de FLAL trok veel lange afstandwandelaars naar Roden. Hopelijk vinden WIK en de FLAL een volgende keer een goede oplossing om elkaar niet voor de voeten te lopen wb. het tegelijk organiseren van wandeltochten want het kost beide verenigingen wandelaars. Maar elk nadeel heeft zn voordeel: Er was ruimte onderweg, ook al omdat de korte en lange afstanden op verschillende locaties startten. Stukje gezellig met de 'Polletjes' opgelopen en oa. een duik in hun liefdeslevengenomen! Wegens privicyredenen kunnen we daar natuurlijk niet verder over uitwijden! Ans Sikkes heeft met haar vriendin wel een half uurtje achter ons gelopen om ons hondje in de tas even leuk op de foto te nemen. Het resultaat mag er zijn (maar dat mag ook wel na een half uurtje stalken!) en je kunt de foto bij de meegeleverde fotolink vinden. Gezellige drukte in de pauzelocaties en geen duwerij bij het uitdelen van de geschriften (lees routebeschrijvingen). Na afloop kon je een heerlijk kommetje snert eten of nog een nieuwjaarsborreltje nemen. WIK is een gezellige club waar een warm familiegevoel is ontstaan.  Tot zaterdag....Beetsterzwaag...'De trochsetters' ?? 

Voor een overzicht van de volgende WIK-lopen KLIK OP DEZE LINK


En als je onze site linkt bv via Favorieten doe dit dan via 'STARTPAGINA!

(De nieuwste verslagen komen dan meteen links op de blog in beeld)