woensdag 30 september 2015

30 Beetsterzwaag: WIK Marathon







               Klik op fotootje voor reportage

Nog even een paar woorden over de WIK Marathon:  We maakten de 42km. afgelopen woensdag 30.9.2015 vol met een ruime 10 km. (10,7 GPS) in en om Beetsterzwaag. De Marathon is een prima initiatief van WIK en wordt elk jaar populairder!

Het eerste jaar begon men met enkele 10-tallen wandelaars wat na een paar jaar dus is uitgegroeid naar ongeveer 200 deelnemers per keer! En dat is een hoog aantal voor zomaar een doordeweeks loopje! Nu trof WIK (En de wandelaars) het natuurlijk dit jaar heel goed met de weersomstandigheden. Slechts 1x was er twijfel voor de mooi weer lopers toen regen werd voorspeld. De opkomst bleef toen onder de 150 wandelaars en daardoor kwam het gemiddelde op die 200 per keer. Deelnemersaantallen: 211, 149, 207 en 237.Totaal 804 en dat is weer een groei in vergelijking met vorig jaar!  Als nu de oorspronkelijke doelgroep ook nog eens komt deze woensdagen (Pake's en Beppe's met de kleinkinderen) dan wordt het helemaal druk!!  

Over de route: Theun had hem uitgezet en had dit met veel liefde gedaan! Prachtige paadjes dwars door de bossen maar ook wat bredere paden met een enkel dorpje passeerden we. We zagen oa de adelijke begraafplaats in Oud Beets en het prachtige park Lyndensteyn en natuurlijk heeeel veeeel bomen! Maar zie de foto's maar eens, we hebben er ongeveer 130 gemaakt, meer dan genoeg om de route nog eens te bekijken! Het fototoestel was een beetje verkeerd ingesteld zodat sommige foto's een wat te lichte look hebben. Maar de meesten zijn goed bijgewerkt en toonbaar. De volgende WIK loop is zaterdag 17 oktober


Gegevens NAJAARSWANDELTOCHT:

Zaterdag 17-10-2015


30 km: start tussen 08.30 en 09.00 uur

20 km: start tussen 09.00 en 10.00 uur

15 km: start tussen 10.00 en 11.00 uur

10 km: start tussen 10.00 en 12.00 uur

 5 km: start tussen 10.00 en 12.00 uur


Startlocatie: Rest. Eetcafé De Bosberg

Bosberg 2, 8426 GJ Appelscha

Wy sjoche mekoar dan wer! Oant dan!!!!

zaterdag 26 september 2015

26 Groningen: Tocht od Noord


   
 Google+ foto's HIER   


Dag 1: Uithuizen-Groningen
(1 dag meegelopen)

Zaterdag 26 september 2015 was het dan zover: de 10e editie alweer van de Tocht om de Noord die al vele maanden voor veel activiteit zorgde voor de hele organisatie. We waren benieuwd wat ze er van hadden gemaakt en trokken ondanks een groepje naar Uithuizen. Half 5 uit bed, half 6 in de auto, half 7 aankomst in Groningen, bakje koffie, enkele woorden gewisseld met deze en gene, paar fotootjes gemaakt en de dag kon beginnen!

En het zou een fantastische editie worden! Meerdere thema's kwamen we onderweg tegen: De bevingen, geluid en water. Wat hadden ze er weer een werk van gemaakt. eigenlijk teveel om op te noemen in een verslagje en dat gaan we dan ook niet doen. We hebben heel veel foto's gemaakt en die met veel zorg behandeld, als jullie die zien dan krijgen jullie wel een goed beeld van de schitterende wandeltocht. In het kort: de route ging voor een groot deel over het St.Jacobspad wat vaak wordt gelopen als begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, zo'n 2600km. lang. De tocht begon dan ook met een mini mis in de kerk van Uithuizen waar de priester een klein woordje richtte tot de wandelaars en de zegen over hun uitsprak! Achteraf heeft jacobus niet het beste met ons voor gehad want een griepje en een onwillige voet zouden later er voor zorgen dat we de 2e dag niet zouden starten helaas.

Onderweg heel veel kerken, heel veel geluid, versieringen, koortjes, theater, versierde wegen, een aangeklede WC, oude foto's bij de bijbehorende straten, Molens waarvan we 1 doorkruist hebben, loslopende vogelspin, dwars door dorpjes en boerderijen etc etc. maar je kunt beter de fotootjes even zien, het is echt teveel voor woorden. 300 Foto's vertellen veel over deze tocht. Stukje gezellig met Rinskje opgelopen, en een dame die we hadden geïnspireerd tijdens de heuvelland 4-daagse om hier eens aan mee te doen, ze was zeer tevreden! We zagen de kennedyploeg van Liana, spraken even met Pa en Dochter Schreuder, maakten kennis met Wiebe , zagen Alle met de vriendin, volgden Marcel een tijdje in zijn Kennedymars, ach.....eigenlijk ook teveel voor woorden. De Kennedymars was vrijdagavond al begonnen om half 12, die mochten 's morgens om half 7 aan het 2e deel beginnen gelijk met de start van de 40km. Een zware klus natuurlijk en zeker voor diegenen die de 40km. 's zondags ook nog zouden doen. We spraken LZ die NOOIT meer een Kennedymars zou doen terwijl ze nu de 120km. in 2 dagen liep. Zeg NOOIT NOOIT.....maar ach....dat gebeurt iedereen wel eens!

Na afloop van de 44 km. lange tocht wachtte ons een muziekaal onthaal bij de finish en heerlijke soep met een broodje! Het was inmiddels na zessen toen we de soep ophadden en we gingen snel naar huis voor nog een hapje, drankje en wat slaap. 's Morgens er weer vroeg af, snel in de kleren, zelfde procedure als de eerste dag, we reden naar Groningen maar daar aangekomen zijn we meteen weer naar huis gereden. We kuchelden beiden vreselijk, keelpijn en bovendien was mijn linkervoet weer helemaal onder de blaren waarvan 1 bloedblaar. We besloten daarom maar om de tocht verder voor gezien te houden, gingen naar huis, zijn nog even op bed gekropen en zijn lekker opgeknapt deze dag. Wel jammer maar er zijn ergere dingen. We hebben in ieder geval de onuitwisbare herinnering aan dag 1 en daar zal dag 2 niet veel voor onder hebben gedaan. Een klasse tocht met een perfecte uitvoering! Een 10!

Bedankt organisatie, bedankt vrijwilligers.......bedankt Peter!!

woensdag 23 september 2015

23 Wijnjewoude: WIK Marathon



Foto's Google+ hier


3e Etappe WIK Marathon



Alweer de 3e etappe van de WIK marathon ditkeer vanuit Wijnjewoude. Even kort, want we willen zo ff naar de Jouster Merke! "De mooiste tot nu toe"......hoorden we onderweg van enkele wandelaars! En we waren het er helemaal mee eens!

De route door het Venebos en langs de Duurswouder heide was weer een juweeltje! Allemaal vrolijke gezichten en een ontspannen sfeer. Dit komt mede door de korte afstand die er wordt gelopen waardoor iedereen het rustig aan doet en overal de tijd voor neemt. Na 5km. bv een pauze in M.F.C. "De Swinkel" die op een 30km. tocht (of langer) veelal zou worden overgeslagen. "Fjistente betiid" hoor je dan vaak, maar op een 10km. is het toch al de helft van de route. Nu zit iedereen even rustig te genieten van dit keer een heerlijk bakje koffie! Prachtige paadjes dus, een heelijk zonnetje, wat wil je nog meer! Na de pauze liepen we via het Finnepad, 't Oude Bosch en die prachtige freulevijver weer terug naar de Stripe, een nieuwe locatie tijdens de wandelmarathon. Tijdens het leden feestje van 5 jaar WIK hebben we daar gezellig gegeten na een wandeltocht in de omgeving.


Er waren 207 deelnemers, vorige keer 149 en de eerste 211 zodat de score nu op 567 staat. Volgende week wordt er gefinished in Beetsterzwaag.


Locatie: 30-09-2015:
Pannenkoekenrestaurant Baboeshka **
Beetsterweg 1
9244 GC Beetsterzwaag


** Let op: andere startlocatie dan in LWP

WIK bedankt voor alweer een prachtige wandelmiddag! Oant oare wike!!

zaterdag 19 september 2015

19 Giethoorn: Holland Ven. Tocht










Geen Assen zaterdag, geen Dwingeloo zondag maar toch naar het mooie Giethoorn met haar mooie grachtjes, bruggetjes prachtige huisjes en de vele bootjes. 's morgens hadden we even de buienradar geraadpleegd en zagen een smalle regenzone die in een vreemde draai op ons af kwam. In de breedte stelde het niets voor maar kreeg je hem in de lengte dan zat je een tijd in de regen. En ja hoor, het laatste dus en we moesten ruim 2 uren in regen en drup lopen.

Vanuit de kantine van sportvereniging Giethoorn startten de diverse afstanden vanaf 8 uur die varieerden van 10 t/m 40km. De wereld was triest de eerste uurtjes terwijl we vanaf vele plekken berichten kregen dat het droog was de hele morgen. Jammer maar gelukkig veranderde dit later. De eerste 5 km. gingen grotendeels om en door Giethoorn en daar is het prachtig wandelen natuurlijk. Schitterende huisjes veelal met riet afgedekt, mooie grachtjes en smalle wandelpaadjes. Veel te zien oa de prachtige beelden in de tuinen. Het verveelt eigenlijk nooit daar te lopen. Na Giethoorn veranderde het karakter snel van de tocht, we kregen enkele lange stukken voorgeschoteld gesaust in een flinke portie regen. Vooral de weg naar Sint Jans klooster was EINDELOOS (De Veneweg) en met de regen en het vele verkeer was dat niet echt leuk om te lopen. Maar op diezelfde Veneweg zagen we langzaam maar zeker de lucht rechts van ons bijtrekken en het werd eerst droog en later kwam het zonnetje regelmatig flink om de hoek kijken! In St.Jansklooster kon gerust worden in het Wapen van Utrecht, wij kozen voor een bushokjelocatie even verderop boven op een viaductje....konden we mooi de voorbijtrekkende wandelaars spotten! Bordje soep gehad daar en weer verder. Dit was na 15km.

Na nog enkele lange wegen die prettiger liepen ook al door het volop aanwezige zonnetje gingen we over met een pontje bij Jonen. Vandaar werd de route weer mooi met een paar prachtige paden waarvan ééntje langs het water. We troffen Betty Idzinga die de smaak weer aardig heeft te pakken en zeker weer straks bij de winterwandelingen weer aanwezig zal zijn, haar gedachten zijn al veel verder: Een Kennedymars!! We namen een radlertje en Cappicinootje bij restaurant 'De Otterskooi waar het even heerlijk zat! Vandaar was het niet ver meer, nog 4 km. mooie paden tot de finish. Een wandeling met 2 gezichten: Prachtige omgeving/Kaal en lange stukken; Regenachtig en triest/Zonnig en warm. Hoe wisselend kan een route zijn! Er waren duidelijke pijlen op de route en verder hadden we eigenlijk niets te klagen. Een wandeling met stukken door Giethoorn is eigenlijk altijd een belevenis!

Komende woensdag lopen we de 3e etappe van de WIK marathon vanuit Wijnjewoude en het weekend 26/27 September lopen we de 10e editie van de Tocht om de Noord die heel speciaal moet gaan worden! Tevens krijgen we daar een exemplaar van het jubileumboek wat aan alle deelnemers zal worden uitgereikt! Zin aan!!

woensdag 16 september 2015

16 Terwispel: WIK Marathon






Google+ foto's HIER (Met miniaturen)




2e etappe wandelmarathon.

Vorige week organiseerde WIK Drachten de eerste etappe van de wandelmarathon vanuit Boornbergum met 211 wandelaars en deze week ging het WIK peleton naar Terwispel iets uitgedund (149 wandelaars) vanwege twijfelende 'mooi weer lopers'. Maar die kregen ongelijk, weliswaar scheen er geen zonetje maar het bleef tijdens de wandeltocht droog!

Start en finish was in de nieuwe startlocatie recreatieboerderij Lindelaar. Daar was het gezellig druk. We testten nog even de tas voor Snowy en ze begint al helemaal te wennen aan deze vorm van vervoer. Voor de start en de eerste kilometers zat ze dus heerlijk bij baasje op de rug, bijna onzichtbaar voor de medewandelaars. Ze houdt het al 30km. vol, volgende week moet ze 40km volhouden bij de Tocht om de Noord. Dit gaat lukken!!

De route was weer helemaal TOP, door het hot-centrum van Terwispel en een mooi maar nat paadje langs de vaartkwamen we in natuurgebied 'Van Oordts Mersken. via een zandweg, de Bûtewei en schelpenpaadjes gingen we oostwaards vanwaar we nog door een bospaadje, het Skeanpad en de Spaltenbrêge weer terug kwamen bij de finish. Pauze na 4,5km. met een drankje en een hapje....all inclusive!! Snowy kreeg nog een verrassing van Ynte de Vries en zijn vrouwtje en Snowy en Frida (van Gretha en Piet) kunnen het prima vinden onderling! EINDELIJK Henk Ramerman op een foutje betrapt!! De nummers op de routebeschrijving klopten op het laatst niet meer, en zo gaat het spreekwoord: 'Nobody is perfect' ook hier weer op!!

Mooie tocht, mooi weeer, mooie route, gezellige mensen! In 1 woord: TOP!!

Zaterdag 19.9 gaan we naar de Holland Venetië tocht vanuit Giethoorn. Chineesjes kieken! Woensdag 23.9 weer WIK-ken vanuit Wijnjewoude, en dan zaterdag en zondag 26 en 27 september doen we mee aan de Tocht om de Noord met Snowy 2x40km. in haar mobiele zitplaats, de 10e editie! Veel extra's daar oa. een jubileumboek waar we ook aan mee mochten werken! Zin aan!


Tot op de wandelpaden, groetjes
Albert en Meintsje

zaterdag 12 september 2015

12 Lutjegast: Abel Tasmanloop










Even een paar woorden over de Abel Tasmanloop die we afgelopen zaterdag liepen. Pleun Platvoet (die ook weer eens meeliep) komt later deze week nog uitgebreid terug op deze tocht, benieuwd of ze zoals gewoonlijk weer kritiek heeft. Wij niet in ieder gaval! Wat een prima organisatie zit hier achter, van A tot Z een goed geöliede machine!! We hebben genoten van alles wat er onderweg te zien, proeven en te horen is geweest! Fantastisch!! e gaan hiet geen details vertellen, dat laten we aan Pleun over. Ze wil standaard dinsdags of woensdags  een stukje doen voor Trochrinnen, hangt er wat van af hoe lang ze na de weekends in Coma ligt ivm het weekend samen met 'manlief', dus ff wachten.  Veel cultuur en theater, overal hapjes en drankjes, mooie route, prima regeling van het busvervoer.....een dikke duim!!!!!

Snowy was voor het eerst mee op een tocht die officieel niet toegankelijk was voor honden. Maar contact met de organisatie zorgde ervoor dat we ze mee mochten nemen....". geen enkel probleem"! Natuurlijk hebben we ons strikt aan de regels gehouden en Snowy de hele tijd gedragen en anderhalve kilometer getrokken zoals afgepraat. Ze kreeg veel bekijks en werd veel op de foto genomen. Iedereen was enthousiast over deze oplossing! Snowy kan niet alleen thuis worden gelaten of uit worden besteed. Ze haalt dan kattekwaad uit en dat kunnen we niemand aandoen. We hopen op medewerking van alle verenigingen, het werkte perfect!


woensdag 9 september 2015

09 Boornbergum: WIK Marathon



 Klik op foto voor reportage


De laatste jaren flink aan de weg timmerende wandelvereniging WIK uit Drachten organiseert elk jaar haar wandelmarathon over 4 dagen. In zeer relexte sfeer wordt elke woensdagmiddag in September zo'n 10 km. afgelegd. Relexed ondat de afstand dus kort is en mensen geen haast hebben. Helaas nog geen verslagje van Pleun Platvoet die nog niet helemaal hersteld is van de achillispeesblessure. En ze wil eigenlijk wel naar de Abel Tasmanloop toe komende zaterdag.......afwachten.

De tocht
We liepen een mooie afwisselende route over gras- sintel en asfaltpaden deels langs de smalle Ee door bos maar ook open ruimtes. Gezellige familiesfeer zowel vooraf, onderweg en na afloop. Zelfs wandelaars uit het verre Groningen waren present om even 11 km. te WIKKEN! Eindelijk troffen we Li en Dees weer eens wat natuurlijk een heerlijke beschaafde knuffel opleverde voor ondergetekende! Kunnen we weer een weekje vooruit. WIK had zelfs nog even een pauze ingelast bij Smelne's theetuin waar we van de altijd actieve Bert en Theuneen glaasje fris en een reepje kregen. Nou zijn die 2 euro's er ook weer helemaal uit! Leuke tocht, mooi initiatief van WIK deze wandelmarathon. Na de pauze liepen we oa via de Sanding terug naar Boornbergum waar we nog een heerlijk ijsje nuttigden. Mooie woensdagmiddaginvulling waar we graag de verfkwasten even voor in de Terpetijn legden! (Kozijnen verfen....wie ff niets te doen heeft.........)

Deelname
Er deden deze middag liefst 211 wandelaars mee! En dat is veel voor zomaar een doordeweekse wandeltocht! Nog even en het hele bedrijfsleven ligt stil tijdens een woensdagmiddagwandeltocht van WIK!!


   

Programma WIK

De volgende etappe van de marathon is woensdag 16 September as., de 3e en 4e etappe volgen 23 en 30 September.

Startlocaties:

16/9: Recreatieboerderij Lindelaar, De Streek 38, 8407 EG Terwispel;

23/9: Café Restaurant De Stripe, Duerswald 23, 9241GW Wijnjewoude;

30/9: Pannekoekrestaurant Baboeshka, 9244 GC Beetserzwaag.

Start tussen 13.00u en 14.00u
Entree: 2 euro per keer.


Zaterdag 12 September gaan Meintsje en ondergetekende naar lutjegast voor de Abel Tasmanloop maar nu eerst.....VERFEN!!!!